De voordelen van de Cloud

Wat ik vaak merk bij klanten is dat zij niet goed weten wat de cloud is en wat het kan. Vaak denken ze dat het duur is, dat het een alles-of-niets scenario is of dat het iets is voor grote bedrijven. Integendeel, juist voor kleine bedrijven kunnen de voordelen groot zijn. Daarnaast hoeft uw lokale infrastructuur ook niet meteen de deur uit. In deze blog ga ik uit van de Microsoft cloud, Azure.

Diensten as a Service

Het grootste voordeel van de cloud is dat zij producten "as a Service" aanbieden. Hierin wordt vaak onderscheid gemaakt in Infrastructure as a Service, Platform as a Service en Software as a Service, respectievelijk IaaS, PaaS en SaaS.

De eerste van die drie, Infrastructure as a Service, of IaaS, betekent dat u een stukje hardware huurt, maar zelf helemaal verantwoordelijk bent voor het onderhoud daarvan. U huurt bijvoorbeeld een Windows Server met 8 GB geheugen en een snelle i7 processor. U bent nog wel verantwoordelijk voor het up-to-date houden van het besturingssysteem en het installeren en onderhouden van alle software die daarop komt te draaien. Dit lijkt nog het meest op het beheren van uw eigen servers.

Platform as a Service, of PaaS, neemt ook het onderhoud van het besturingssysteem eventuele software die daarop draait uit handen. Zo kunt u bijvoorbeeld een PaaS database huren zonder dat u weet op welk besturingssysteem dat het draait. U hoeft ook niks te installeren of updates uitvoeren. U kunt gewoon direct gebruik maken van de database. Omdat uw cloud provider hier volledig verantwoordelijk is voor de hardware en besturingssysteem kunnen deze services vaak automatisch schalen bij drukte. Ook backups zijn makkelijk in te regelen omdat het hier in feite enkel gaat over uw bestanden en niet het hele besturingssysteem.

Software as a Service, of SaaS, biedt u direct een stuk software zonder dat u dat hoeft te installeren. Allicht gebruikt u dit al zonder dat u het weet. Populaire voorbeelden zijn Dropbox, Google Docs, Office 365 en Salesforce.

Al met al biedt de cloud dus een stukje gemak wat het werk voor mij als ontwikkelaar een stuk eenvoudiger maakt.

Kosten

In de cloud betaalt u wat u gebruikt. Een account is gratis, hoewel u eventueel wel een vast bedrag per maand betaalt voor support, maar dit is optioneel. Huurt u een server voor €50,00 per maand dan betaalt u dat. Zegt u de server halverwege de maand weer op dan betaalt u maar €25,00.

Stel, u heeft een website nodig met een database en wat externe opslag voor files. We gaan voor PaaS oplossingen omdat deze makkelijk zijn in onderhoud. U heeft een web applicatie voor pakweg €37,00 in de maand. De database, een cloud versie van SQL Server, kost u minstens €5,00 per maand, maar waarschijnlijk zit u eerder tegen de €13,00 per maand. Voor storage betaalt u zo'n anderhalve cent per GB per maand. Ik ga er vanuit dat u geen GB's aan data heeft, dus die negeren we even in de kosten. Voor €50,00 per maand heeft u dus een applicatie draaien. De volgende applicatie kan gebruik maken van dezelfde infrastructuur, dus daarvoor betaalt u niet extra.

Uiteraard lopen die kosten op naarmate u meer nodig heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld ook databases afnemen van €55.000,00 per maand (incl. replicas), maar dit is natuurlijk enkel interessant voor de grote bedrijven. Gelukkig zit er nog van alles tussen die €13,00 en €55.000,00.

Daarnaast zijn er ook (bijna) gratis diensten, zoals Azure Active Directory en zogenaamde "serverless" diensten. Bij serverless diensten deelt u hardware met andere afnemers. Wanneer uw code niet draait, gebruikt u dus ook geen hardware, wat de kosten enorm kan drukken. Een voorbeeld van zo'n serverless dienst is Logic Apps. Hiermee kunt u zelf hele workflows in elkaar kunt klikken (met ingebouwde koppelingen met SQL Server, Office 365, Twitter, enz.). Zo kunt u bijvoorbeeld geautomatiseerd dagelijkse reminders sturen of een email sturen wanneer een document is SharePoint is gewijzigd.

Dit is dus zeker ook interessant voor kleine startups die nog geen eigen infrastructuur hebben. U huurt gewoon alles in de cloud voor een klein bedrag per maand. En als u groeit, dan groeit de cloud met u mee.

Het is niet alles of niets

Het is zeker niet zo dat wanneer u al een server heeft staan, de cloud geen toegevoegde waarde meer heeft. U kunt uw cloud diensten opnemen in uw lokale netwerk zodat ze niet van buitenaf te benaderen zijn. U kunt er voor kiezen om, naast uw lokale services, één of meerdere services in de cloud te zetten. Sommige services zijn zelfs enkel beschikbaar in de cloud (zoals het eerder genoemde Logic Apps). Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om lokale data te synchroniseren met uw cloud omgeving. U kunt zelfs uw lokale servers back-uppen naar de cloud.

Benieuwd wat de cloud voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met info@juunsoftware.nl om een afspraak te maken en de mogelijkheden te bespreken.