Maatwerk software, wat is dat?

Wij krijgen vaak de vraag wat maatwerk software is of wat het inhoudt. Het korte antwoord is: alles wat u maar wilt. Het is software die op maat gemaakt is naar uw wensen. Hoewel er genoeg standaard, of "one-size-fits-all", software op de markt is, geloven wij dat iedere business uniek is en dat standaard software dus ook niet voor iedereen de juiste of enige keuze is. Standaard en maatwerk software sluiten elkaar niet uit. Over het algemeen komen wij drie scenario's tegen waar maatwerk direct een grote toegevoegde waarde heeft: het automatiseren van koppelingen tussen bestaande systemen, het vervangen van Excel spreadsheets en complete nieuwbouw.

Koppelingen automatiseren

Veel bedrijven werken al met bestaande software pakketten en vaak meer dan één. Vaak sluiten deze systemen niet goed op elkaar aan terwijl ze wel met dezelfde data werken. We komen wel tegen dat mensen data uit het ene systeem handmatig overtypen in een ander systeem. Ook zien we vaak dat het ene systeem een export functie biedt en het andere systeem een import functie, maar dat het export bestand niet aansluit op het import bestand. Hierdoor verliezen bedrijven tijd en worden fouten gemaakt. Met maatwerk kunt u bijvoorbeeld export bestanden oppikken, omvormen tot import bestanden, en zorgen dat deze automatisch geïmporteerd worden.

Door zulke handmatige handelingen in software om te zetten, worden de handelingen overbodig of makkelijker en is de kans op menselijke fouten weggenomen. Dit kan binnen uw bedrijf veel tijd en frustratie schelen.

Excel vervangen

Wat we ook vaak tegen komen is dat de nodige functionaliteit is gevangen in complexe Excel spreadsheets. Vaak zijn die spreadsheets simpel begonnen als aanvulling op bestaande software, maar over de jaren heen zijn ze uitgegroeid tot complexe organismen. Niet zelden zijn ze ontwikkeld door één persoon waar dan ook meteen alle kennis zit. De problemen met Excel zijn dat het niet schaalbaar is, er geen makkelijke versiebeheer is, er vaak meerdere versies van dezelfde sheet in omloop zijn en dat de business logica gevangen is in onduidelijke en complexe formules. Daarnaast is Excel bewerkelijk waardoor mensen aanpassingen kunnen maken waardoor de betrouwbaarheid van het proces aangetast wordt. Meer over waarom Excel niet geschikt is voor automatisering leest u in onze blog: De gevaren van Excel.

Door Excel spreadsheets in maatwerk software om te zetten, worden handelingen makkelijker. De business logica wordt nu gevat in duidelijke programma taal. Normale gebruikers kunnen deze dan niet meer zien of wijzigen wat de kans op fouten verkleind. De handelingen worden nu ook sneller uitgevoerd en plots wordt verdere automatisering en koppelen met andere systemen ook een stuk makkelijker voor een eventueel vervolgtraject.

Nieuwbouw

Soms komt het voor dat u een uniek idee heeft. Hoewel er heel wat standaard software te krijgen is, bestaat de kans dat geen van deze systemen kan wat u in uw hoofd heeft. In dit geval kan het een optie zijn om maatwerk software te laten maken. Uw ideeën worden dan vertaald naar een systeem waar u, uw werknemers en eventueel uw klanten gebruik van kunnen maken. Deze vorm zien we vooral bij startups met vernieuwende ideeën. Soms worden deze systemen in-house gemaakt, maar het is natuurlijk altijd een optie om dit uit te besteden.

Wat kost dit alles? Uiteraard kan ik u nu niet vertellen wat uw volgende project kost. Wilt u toch weten waar de kosten in gaan zitten en hoe u die zo laag mogelijk kunt houden, lees het in onze blog: Wat zijn de kosten van maatwerk software?

Heeft u interesse in maatwerk software of advies? Neem vrijblijvend contact op met info@juunsoftware.nl om een afspraak te maken en de mogelijkheden te bespreken.